Featured Post

Petua Hindari Tekanan Darah Tinggi

    Bagaimana Mencegah Dan Mengatasi Tekanan Darah Tinggi   1. Kurangkan mengambil garam dalam makanan Anda. Jika Anda sudah menderita tekanan darah tinggi sebaiknya anda menghindari makanan yang mengandung garam. 2. Ambillah  makanan yang mengandung kalium, magnesium dan kalsium....

Read More

Tanda Awal Penyakit Gout

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Gout | Posted on 23-10-2014

0

Untitledzakkkkkkkkkk

Tanda Awal Penyakit Gout. Tanda Penyakit Gout Yang Perlu Diketahui  Penyakit Gout ialah salah satu bentuk artritis yang diakibatkan oleh pengumpulan hablur-hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya ibu jari kaki. Istilah “gout” berasal daripada perkataan bahasa Latin, “gutta” yang bermakna ‘setitis’, disebabkan kepercayaan ketika itu bahawa gout diakibatkan oleh titis humor-humor yang mengerikan dan yang mungkin berkait dengan ketul-ketul mendapan urat.

Tanda Penyakit Gout Yang Perlu Diketahui:

1.Gout lazimnya menyerang ibu jari kaki.
2.Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.
3.Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman.
4.Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan.
5.Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.
6.Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau bulan.
7.Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.

Tanda Awal Penyakit Gout. 4 peringkat Gout yang nyata:

1. Asimptomatik
2. Akut
3. Interkritikal
4. Kronik.

Dalam peringkat pertama (asimptomatik), aras asid urik plasma bertambah, tetapi tanpa sebarang gejala. Serangan gout pertama menandakan peringkat kedua (akut). Serangan-serangan yang tidak teruk biasanya hilang dengan cepat, manakala serangan-serangan yang teruk berlangsung selama beberapa hari atau juga beberapa minggu.

Selepas serangan pertama, pesakit itu masuk peringkat interkritikal atau jarak waktu yang bebas daripada gejala. Tempoh ini mungkin berlangsung selama beberapa bulan atau juga tahun. Kebanyakan pesakit gout mengalami serangan kedua dalam enam bulan hingga dua tahun dari serangan pertama.

Pada peringkat terakhir (kronik), serangan-serang gout menjadi lebih kerap serta poliartikular, iaitu serangan itu membabitkan banyak sendi pada setiap masa. Tofus-tofus besar juga boleh didapati di dalam banyak sendi. Dalam kes-kes gout kronik yang sudah teruk, kerosakan ginjal, hipertensi, dan karang ginjal boleh juga terjadi. Jika anda merasakan mempunyai tanda-tanda penyakit gout yang disebutkan, sila lah bertemu dengan doktor secepat mungkin bagi mengelakkan ia terus merebak.

Untitledjj

Berikut Adalah Info Mengenai Tanda Awal Penyakit Gout. KLIK SINI Untuk Dapatkan Produk Kesihatan Terlaris Bio Velocity Ajaib Untuk Merawat/Mencegah Gout !

Write a comment