Featured Post

Petua Kulit Anjal Dan Lembut

    Petua Kulit Anjal Dan Lembut! Petua Pertama – Untuk dapatkan kulit yang tegang dan cerah   Ambil sedikit beras pulut hitam kemudian di goreng tanpa minyak sehingga cukup masak. Tumbuk beras pulut hitam tersebut hingga halus. Setelah menjadi serbuk ambil sedikit air suam...

Read More

Rawat Masalah Batu Karang

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Batu Karang | Posted on 22-08-2014

0

Untitledzsssss

 

Rawat Masalah Batu Karang. Penyakit batu  karang terbentuk apabila perubahan belaku pada kira kira air garam, mineral dan bahan bahan lain yang di temui dalam air kencing. Sebatian kimia lain yang boleh membentuk batu-batu dalam saluran kencing termasuk asid urik dan cystine asid amino. Dehidrasi memalui pengurangan pengambilan cecair dan senaman berat tanpa penggantian cecair yang mencukupi meningkatkan risiko batu karang. Sesetengah orang lebih cenderung untuk mendapatkan batu karang kerana keadaan perubatan atau sejarah keluarga, sebagai kecenderungan untuk membentuk batu buah pinggang juga boleh di warisi. 

 

Tanda Sakit Batu Karang

 

Batu karang sering menyebabkan kesakitan semasa mereka berada dalam buah pinggang, tetapi ia boleh menyebabkan tiba-tiba sakit teruk kerana mereka bergerak dari buah pinggang ke pundi kencing. Gejala dan tanda-tanda termasuk menyeksa, kekejangan sakit di bahagian belakang lebih rendah dan/ atau sampingan pangkal paha, atau abdomen serta darah dalam air kencing. Jika jangkitan hadir dalam saluran kencing bersam-sama dengan batu itu, mungkin ada demam dan mengigil, perlu mendapat rawatan dengan segera.

 

Bagi Individu Yang Mengalami Penyakit Batu Karang boleh Mengikuti Panduan Di bawah Mungkin Boleh Membantu Meningkatkan Kesihatan. Rawat Masalah Batu Karang

 

  • Minum banyak air masak/kosong/suam untuk membersihkan air kencing

 

  • Elakkan minuman manis, terutama minuman bekabonat (banyak asid)

 

  • Kekurangan vitamin B6 dan potassium menyebabkan pembentukan batu karang. Makanan seperti barli kentang keledek berasaskan tepung gandum bunga kobis dan pisang boleh mengatasi masalah kekurangan ini.

 

  • Elakkan makanan kaya asid oksalik seperti tamato bayam lobak merah daging strawberi koko coklat dan teh.

 

  • Kekurangan pengambilan garam dan gula termasuk ikan masin,jeruk dan coklat

 

  • Banyak makan sayur sayuran dan buah-buahan kaya serat.

 

  • Kurangakan sumber protein haiwan,sebaliknya gantikan dengan protein tumbuh-tumbuhan.

 

  • Kurang minum kopi teh dan alkohol.

Untitledjj

Berikut Adalah Merawat Masalah Batu Karang. KLIK SINI Utk Dapatkan Bio Velocity Ajaib Secara Semulajadi !

Write a comment