Featured Post

10 Punca Kulit Muka Berjerawat?

10 Punca Kulit Muka Berjerawat Jerawat akan muncul bila minyak/sebum, bakteria dan sel kulit mati menyumbat liang roma pada kulit muka. Kebanyakkan si oily skin lebih berpotensi tinggi mendapat jerawat, tapi dengan mengikis tabiat buruk sedia ada (mungkin anda atau orang lain), jerawat dan kulit...

Read More

Pesakit Gout Perlu Kawal Pemakanan

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Gout | Posted on 15-09-2014

0

Untitledzcccccccccc

Pesakit Gout Perlu Kawal Pemakanan !Berikut adalah antara makanan yang boleh membantu mencegah atau mengawal kesakitan disebabkan Gout:

1. Nanas

Nanas diketahui mengandungi bromelain, enzim yang mempunyai ciri-ciri anti-radang. Jadi menambahkan nenas di dalam diet harian utk persakit gout ia boleh mengurangkan rasa kesakitan yang di alami.

2. Halia

Beberapa kajian yang dibuat oleh Penyelidik Kesihatan menunjukkan bahawa sebatian yang terdapat dalam halia membantu dalam mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh asid urik.

3. Kunyit

Kunyit adalah juga berkesan sebagai anti-radang dan ia telah dicadangkan oleh pakar-pakar bahawa orang-orang yang mempunyai masalah gout perlu memasukan kunyit dalam diet harian mereka. Pesakit Gout Perlu Kawal Pemakanan !

 4. Buah Ceri

Makanlah banyak buah-buahan dalam usaha mencegah gout , terutama ceri. Ia bukan sahaja merendahkan tahap asid urik tetapi juga mengurangkan peluang untuk membangunkan gout. Kajian yang dijalankan di Amerika Syarikat dan Itali melaporkan jus ceri bermanfaat untuk merawat gout, saintis masih tidak pasti apakah pemulihan didapati di dalamnya, walaupun. Kajian membuktikan bahawa jus ceri mengurangkan asid urik, ia adalah ciri-ciri anti-radang yang memainkan peranan penting dalam mengawal serangan gout, kejadian serangan mengurangkan dari 3 ke 4 tahun sekali dalam setahun.

5. Pisang

Pisang didapati rendah gula dan tinggi kalium dan alkali dalam alam semula jadi. Ia adalah salah satu makanan terbaik untuk mencegah gout. Kandungan kalium yang tinggi membantu untuk melawan tanda-tanda gout. Ia membantu untuk memecahkan kristal dibentuk oleh asid urik dan memcepatkan bahan kumuhanan keluar dari badan.

6. Produk Tenusu ( Rendah Lemak)

Menurut kajian yang dijalankan oleh National Institute of Artritis dan Muskuloskeletal dan Penyakit Kulit, yang diterbitkan dalam “New England Journal of Medicine”, penggunaan yang berlebihan produk tenusu rendah lemak, seperti yogurt rendah lemak dan susu, mengurangkan peluang untuk membangunkan masalah gout sebanyak 50% pada lelaki.

7. Selada air

Selada air mengandungi jumlah yang baik dr segi mineral dan vitamin. Ia telah didapati sangat berguna untuk buah pinggang dan juga membantu mengeluarkan jumlah yang berlebihan asid urik dari badan.

Untitledjj

Berikut Adalah Info Pesakit Gout Perlu Kawal Pemakanan ! KLIK SINI Untuk Dapatkan Produk Kesihatan Terlaris Bio Velocity Ajaib !

Write a comment