Featured Post

Punca Hidung Berdarah

  Punca Hidung Berdarah! Hidung berdarah dalam bahasa saintifik juga dipanggil ‘Epistaxis’. Selalunya kanak2lah yg selalu dpt penyakit hidung berdarah ni tapi kalau terlalu kerap boleh jadi penyebab kepada penyakit berbahaya. Jadi sila lah berjumpa doktor jika terlalu kerap mendapat...

Read More

Derita Pesakit Gout

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Gout | Posted on 17-03-2015

0

Untitledzzxxcccccc
Derita Pesakit Gout .Adakah anda atau seseorang yang anda kenali suka makan makanan laut dan pernah mengalami situasi seperti ini?
 • Sakit dibahagian sendi seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan atau jari.
 • Berlaku kemerahan, panas, bengkak dan sakit.
 • Biasanya berlarutan sehingga berhari-hari atau sehingga 1-2 minggu jika tidak dirawat.
Jika ada, anda mungkin diserang GOUT.
┬áMakanan Penyebab Gout – Sedap kan?

Apa itu GOUT?

Gout adalah penyakit yang berlaku akibat asid urik yang berlebihan di dalam badan. Asid urik merupakan bahan kumuhan yang berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin.
Derita Pesakit Gout .Secara semulajadinya, asid urik yang terhasil daripada proses pemakanan akan dilarutkan dalam darah dan disingkirkan melalui air kencing. Ada kalanya badan menghasilkan terlalu banyak asid urik sehingga ia terkumpul menjadi kristal berbentuk jarum pada sendi atau tisu disekelilingnya menyebabkan ia bengkak dan sakit sehingga menyebabkan gout. Mereka yang berisiko untuk mendapat sakit gout adalah golongan lelaki yang berusia 30 hingga 60 tahun.

Apakah rawatan yang boleh dilakukan sekiranya saya mempunyai penyakit gout?

Faktor utama penyebab gout adalah disebabkan kelebihan asid urik.Oleh sebab itu, seseorang yang mempunyai penyakit gout perlu mengelakkan faktor yang boleh menyebabkan peningkatan asid urik seperti:
 1. Elakkan meminum minuman keras.
 2. Mengekalkan berat badan yang sihat kerana semakin tinggi berat badan seseorang itu, semakin tinggi juga penghasilan asid urik.
 3. Minum banyak air kosong untuk proses detoks dan meneutralkan keasidan tubuh.
 4. Elakkan ubat-ubatan yang tertentu seperti aspirin kerana mempunyai kandungan asid urik yang tinggi ataupun ubat yang bersifat diuretik kerana ubat tersebut boleh menyebabkan seseorang itu kerap kencing. Seperti yang telah disebutkan sebelum ini, pesakit gout perlu kandungan air yang banyak dalam tubuh mereka.
 5. Makan secara sihat dengan mengelakkan makanan yang mempunyai purin yang tinggi seperti daging, makanan laut, dan kekacang. Makanan yang perlu dielakkan seperti berikut:
  • Organ dalaman seperti hati, paru, ginjal dan otak.
  • Ikan bilis, ikan kembung dan sardin.
  • Daging cincang.
  • Ekstrak daging cincang, ragi & kiub rebusan daging.
  • Makanan bercangkerang seperti ketam, udang dan kerang.
  • Asparagus, bunga kobis, cendawan & bayam.
  • Roti jagung dan bijirin.

Untitledjj

Berikut Adalah Info Mengenai Derita Pesakit Gout . KLIK SINI Untuk Dapatkan Produk Kesihatan Terlaris BIO Velocity Ajaib Untuk Merawat/Mencegah Penyakit Gout !

Write a comment