Featured Post

7 Sebab Mengapa Penyakit Kulit Sering Menyerang Rakyat Malaysia

Penyakit kulit mempunyai nama yang berbeza-beza bergantung kepada bahagian anggota yang terkena jangkitan, misalnya kulat kutu air yang tumbuh di kaki, ruam gatal yang tumbuh di pangkal paha selain kurap yang tumbuh di bahagian anggota badan yang lain. Tanda-tanda awal jangkitan kulat ialah permukaan...

Read More

Daun Sirih Ubat Kencing Manis

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Kencing Manis | Posted on 11-07-2014

0

Untitledzjh

 

Penyakit kencing manis adalah antara penyakit yang kita sering ingin elakkan. Walaupun boleh mendapatkan rawatan doktor, tapi tidak ada salahnya jika kita mencuba perubatan secara tradisional pula untuk merawat kencing manis ini.

 

1. Daun sirih 

Ambil 10 helai daun sirih dan lima ulas bawang merah. Rebuskan dengan dua gelas air dan sejukkan. Amalkan meminum air rebusan ini setiap pagi dan petang. 

2. Akar patawali 

Ambil dalam dua inci akar patawali, tumbuk hingga lumat kemudian masukkan dalam air sejuk dalam setengah gelas. Tapiskan. Amalkan meminumnya setiap pagi dan petang. Ubat Kencing Manis

3. Kulit petai 

Ambil batang pokok petai sebesar tapak tangan dan rebus dalam periuk. Biarkan mendidih sehingga air rebusan bertukar menjadi kehitaman. Minum sekali sehari sebanyak satu atau setengah gelas. 

Sekiranya anda menghadapi kesukaran untuk mendapat kulit pokok petai, bolehlah menggunakan buah petai sebanyak lima keping dan direbus sehingga empuk. Ambil air kira-kira setengah gelas dan minum. Amalkan meminumnya sekali sehari. 

4. Kulit jering 

Rebus kulit buah jering sebanyak 10 biji hingga keluar air kelatnya. Biarkan sejuk. Minum setengah gelas setiap hari. 

Kulit pokok jering juga boleh digunkan untuk merawat penyakit kencing manis. Cara memasaknya adalah sama seperti kulit pokok petai.

Untitledjj

Berikut Adalah Ubat Merawat Kencing Manis. KLIK SINI !

Write a comment