Featured Post

Tahukah Anda Tanda-Tanda Penyakit Buah Pinggang??

  Tanda-tanda awal penyakit buah pinggang 1. Anda perhatikan perubahan dalam pembuangan air kencing. Lihat pada kekerapan pembuangan air kencing samada anda kencing dengan kerap atau kurang kerap dari kebiasaan.  Perhatikan juga jika terdapatnya darah di dalam air kencing anda.   2. Anda...

Read More

Berpantang Selepas Bersalin

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Berpantang | Posted on 26-10-2014

0

Untitledzakkkkkkkkkkkkk

 

 

Berpantang Selepas Bersalin. Betapa pahit dan manisnya pengalaman berpantang bagi wanita Melayu yang baru bersalin. Walaupun tempoh pantang selama 44 hari adalah suatu masa yang amat menguji kesabaran, boleh dikatakan sebilangan besar wanita Melayu masih tekun dan rela mengikuti tradisi ini. Dikatakan wanita yang rajin berpantang dijamin akan mendapat kembali potongan badan asal mereka, menjadi sihat dan cergas seperti sedia kala, kelihatan jelita dan mampu mengekalkan minat suami terhadap mereka. Sesungguhnya, amalan-amalan berpantang adalah satu proses menyeluruh, bertujuan untuk memeliharakan kesihatan dan kewanitaan perempuan Melayu. Menurut Datin Sharifah Anisah Barakbah, pengasas Nona Roguy (sekarang NR) dan penulis buku Ensiklopedia Perbidanan Melayu, kepercayaan berpantang berpaksikan kepada penyembuhan rahim yang dikatakan merupakan pendorong hidup wanita yang menentukan kesihatan diri mereka secara keseluruhannya. Rahim yang sihat menghasilkan ibu yang kelihatan berseri dan menarik pada pandangan. Tidak hairanlah jika wanita Melayu masih berpegang kepada amalan berpantang. Disamping itu, ada kajian moden yang menyokong peranan yang dimainkan oleh bidan kampung yang mendamping ibu selepas bersalin. Kajian juga mendapati bahawa beberapa amalan berpantang adalah berfaedah. Antaranya, perlanjutan tempoh penyusuan ibu, larangan atas pergerakan ibu yang berlebihan dan amalan mengurut. Pakar-pakar antropologi menerangkan bahawa asas amalan pantang-larang kaum Melayu berlandaskan teori empat elemen berkurun-kurun lama dahulu. Elemen-elemen itu ialah:

 

 • tanah, yang bersifat kering;
 • api, bersifat panas;
 • udara, sejuk;
 • dan, air, bersifat basah.

 

Berpantang Selepas Bersalin. Elemen-elemen ini mestilah berada dalam keadaan seimbang pada badan seseorang. Ilmu perbidanan juga dikatakan satu anugerah Tuhan bagi individu dan keluarga yang terpilih sahaja, dengan tujuan supaya mereka membantu wanita dari semua lapisan masyarakat. Bidan kampung dianugerahkan kebolehan ini bagi membantu wanita-wanita desa. Kini, wanita Melayu di bandar tidak dapat melakukan kesemua amalan berpantang kerana tiada ahli keluarga dan masyarakat sekeliling yang dapat memberi sokongan sebagaimana kehidupan masyarakat di kampung dahulu. Mengikut tradisi, ibu baru akan dibantu dan ditemani oleh:

 

 • bidan kampung;
 • pengasuh khusus;
 • emak sendiri atau ibu mertua.

 

Memang diakui bahawa tanpa orang lain membantu, ia akan sukar untuk mengamalkan pantang dengan lengkap dan sempurna selama 44 hari. Namun begitu, beberapa amalan utama masih banyak dipraktikkan oleh wanita Melayu. Baca lebih lanjut mengenai:

 

 • Bengkung
 • Urut-mengurut
 • Jamu
 • Bertungku
 • Mandi-mandian herba dan akar kayu, serta amalan-amalan lain

 


Baca juga mengenai simptom-simptom selepas bersalin yang tidak boleh anda abaikan.Bukan anda seorang sahaja yang berfikir mengenai amalan berpantang selepas bersalin. Temui wanita-wanita lain dalam fasa yang sama dengan anda dalam forum Kehamilan kami hari ini.

Untitledjj

Berikut Adalah Info Mengenai Berpantang Selepas Bersalin. KLIK SINI Untuk Dapatkan Produk Kesihatan Bio Velocity Ajaib !

Write a comment