Featured Post

Petua Atasi Masalah Perut Tak Selesa

Petua Atasi Masalah Perut Tak Selesa. Apakah yang menyebabkan perut berasa tidak selesa? Hmm… sebab makan lah kan.. makan dengan banyak dan beraneka lauk… hehe… Punca ketidakselesaan perut nie sebenarnya ada bermacam-macam. Ia boleh terjadi disebabkan batu hempedu, radang selaput dalaman,...

Read More

Bahaya Demam Panas

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Demam Panas | Posted on 25-05-2014

0

Untitledzmbbbbbbb

 

Demam Panas sangat Bahaya

 
Assalamualaikum,
 
Salam 1 Malaysia, Semalam dpt berita anak akak aku yg bongsu Adam masuk wad hari selasa lepas. then, pagi td akak aku call so, aku pun tanya kenapa adam masuk wad? my sis cakap adam kejang sebab demam panas. Panas dia tinggi sgt sampai 39′C. my sis ckp lagi adam kejang sampai keluar buih. bila my sis ckp mcm tu dada aku tiba2 berderau rasa risau sgt kat Adam. aku tanya lagi apa doktor ckp? doktor kata kena jangkitan kuman. my sis ckp Adam dah ok dah hari ni.
Syukur alhamdulillah Adam dah ok…serius mmg sebagai ibu aku pun dpt rasa apa yg my sis rasa. My little hero baru-baru ni kena sakit telinga pun aku dah risau. dah bawa pergi check doktor tp Dr ckp xde masalah apa2, xde binatang masuk atau taik telinga tersumbat. so dia just bg antibiotik sbb takut kena jangkitan kuman. tapi telinga sebelah kiri je yg kena mmg xboleh sentuh langsung mesti dia akan melalak. 2 3 hari ini mmg Ashraaf asyik meragam je la sbb dia rasa tak selesa dgn telinganya yg sakit.
Jangan ambil mudah jika anak anda demam terutamanya jika demam panas.
 
Berapa perkara yang perlu dilakukan jika anak kita demam
 
 
1.Mesti monitor suhu badan anak dr semasa ke semasa, terlampau panas boleh menyebab serangan sawan (beli satu termometer dengan alarm fever)

2. Dapatkan syrup paracetamol 125mg/5ml. 
dos untuk anak 1 tahun ialah 125 mg, ambil bila perlu, maksimum 4 kali sehari

3.Kalau tak pun cuba dapatkan suppository paracetamol 
(ubat masuk punggung) dengan dos 125 mg, ambil bila perlu,
maksimum 4 kali sehari

4. tampal koyok dekat dahi anak terutamanya bila tidur 
atau basahkan kepala & rambut anak dengan air sejuk.
 
5. Mandikan anak anda sekerap yang boleh untuk menurunkan suhu badan.
6. Kalau boleh, cuba jangan selimutkan anak dengan selimut yang tebal dan memakai baju tebal kerana ini akan menghalang haba untuk keluar dari badan.
7. Segera berjumpa doktor jika suhu badannya tidak menurun!
Untitledjj
Memperkenalkan Arternatif Merawat Demam Panas Menggunakan Teknologi Semulajadi Iaitu Garam Laut Dalam. KLIK SINI !

Write a comment