Featured Post

Tahukah Anda Menonton Televisyen Pada Jarak Yang Dekat Boleh Merosakka

  Punca-Punca Kerosakan Penglihatan(Menonton Televisyen Pada Jarak Yang Dekat Boleh Merosakkan Penglihatan)   Cahaya matahari Pendedahan kepada sinaran ultraungu daripada cahaya matahari secara berpanjangan misalnya boleh menyebabkan katarak. Walaupun sinaran UV bersifat lut sinar...

Read More

Derita Pesakit Gout

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Gout | Posted on 17-03-2015

0

Untitledzzxxcccccc
Derita Pesakit Gout .Adakah anda atau seseorang yang anda kenali suka makan makanan laut dan pernah mengalami situasi seperti ini?
 • Sakit dibahagian sendi seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan atau jari.
 • Berlaku kemerahan, panas, bengkak dan sakit.
 • Biasanya berlarutan sehingga berhari-hari atau sehingga 1-2 minggu jika tidak dirawat.
Jika ada, anda mungkin diserang GOUT.
 Makanan Penyebab Gout – Sedap kan?

Apa itu GOUT?

Gout adalah penyakit yang berlaku akibat asid urik yang berlebihan di dalam badan. Asid urik merupakan bahan kumuhan yang berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin.
Derita Pesakit Gout .Secara semulajadinya, asid urik yang terhasil daripada proses pemakanan akan dilarutkan dalam darah dan disingkirkan melalui air kencing. Ada kalanya badan menghasilkan terlalu banyak asid urik sehingga ia terkumpul menjadi kristal berbentuk jarum pada sendi atau tisu disekelilingnya menyebabkan ia bengkak dan sakit sehingga menyebabkan gout. Mereka yang berisiko untuk mendapat sakit gout adalah golongan lelaki yang berusia 30 hingga 60 tahun.

Apakah rawatan yang boleh dilakukan sekiranya saya mempunyai penyakit gout?

Faktor utama penyebab gout adalah disebabkan kelebihan asid urik.Oleh sebab itu, seseorang yang mempunyai penyakit gout perlu mengelakkan faktor yang boleh menyebabkan peningkatan asid urik seperti:
 1. Elakkan meminum minuman keras.
 2. Mengekalkan berat badan yang sihat kerana semakin tinggi berat badan seseorang itu, semakin tinggi juga penghasilan asid urik.
 3. Minum banyak air kosong untuk proses detoks dan meneutralkan keasidan tubuh.
 4. Elakkan ubat-ubatan yang tertentu seperti aspirin kerana mempunyai kandungan asid urik yang tinggi ataupun ubat yang bersifat diuretik kerana ubat tersebut boleh menyebabkan seseorang itu kerap kencing. Seperti yang telah disebutkan sebelum ini, pesakit gout perlu kandungan air yang banyak dalam tubuh mereka.
 5. Makan secara sihat dengan mengelakkan makanan yang mempunyai purin yang tinggi seperti daging, makanan laut, dan kekacang. Makanan yang perlu dielakkan seperti berikut:
  • Organ dalaman seperti hati, paru, ginjal dan otak.
  • Ikan bilis, ikan kembung dan sardin.
  • Daging cincang.
  • Ekstrak daging cincang, ragi & kiub rebusan daging.
  • Makanan bercangkerang seperti ketam, udang dan kerang.
  • Asparagus, bunga kobis, cendawan & bayam.
  • Roti jagung dan bijirin.

Untitledjj

Berikut Adalah Info Mengenai Derita Pesakit Gout . KLIK SINI Untuk Dapatkan Produk Kesihatan Terlaris BIO Velocity Ajaib Untuk Merawat/Mencegah Penyakit Gout !

Virus Hepatitis Pemusnah Hati

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Hepatitis | Posted on 15-03-2015

0

Untitledzzxxccccc

 

 

Virus Hepatitis Pemusnah Hati .TAHUKAH anda mengapa kita dilarang berkongsi berus gigi dan pisau cukur, walaupun dengan adik beradik sendiri? Ia adalah saluran paling mudah untuk virus berjangkit.

Dikelilingi beratus jenis virus dan bakteria mendedahkan kita kepada pelbagai jenis jangkitan jika tidak berhati-hati serta sentiasa menjaga kesihatan.

Sesetengahnya hanya menyebabkan masalah kecil seperti demam dan selesema, tetapi tidak kurang juga yang boleh membawa maut.

Antara penyakit jangkitan virus berbahaya ialah hepatitis. Walaupun penyakit ini sudah lama menjadi masalah di negara kita, masih ramai keliru mengenainya.

Hepatitis ialah penyakit yang menyebabkan hati menjadi radang dan bengkak disebabkan jangkitan virus. Ia juga boleh disebabkan pengambilan alkohol, dadah dan penyakit autoimun.

Hepatitis akibat serangan virus adalah penyakit berjangkit. Secara umumnya penyakit ini boleh dibahagikan kepada lima jenis bergantung kepada virus penyebabnya iaitu Hepatitis A, B, C, D dan E.

Bagaimanapun, hanya tiga jenis pertama yang biasa berlaku di negara kita.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Ismail Merican, berkata insiden Hepatitis A, B dan C di negara ini semakin berkurang berikutan kesedaran masyarakat untuk menjaga kesihatan dan kebersihan, terutama bagi membendung penyebaran virus hepatitis.

Untuk hidup sihat, kita memerlukan hati yang sihat dan boleh berfungsi dengan baik. Hati berfungsi sebagai organ penapis penting untuk menyingkirkan bahan beracun seperti dadah (termasuk daripada ubat) daripada darah, mengekalkan paras glukosa yang normal, menghasilkan hempedu untuk mencernakan lemak serta menyimpan vitamin A, B12, D, E, K, zat besi dan kuprum untuk keperluan badan kita.

Hati yang sihat juga penting untuk melawan jangkitan dan menghentikan pendarahan. Namun, jangkitan virus hepatitis, terutama B dan C, boleh menyerang hati, menyebabkan hati menjadi keras dan gagal berfungsi.

Masih ramai tidak sedar mereka menjadi pembawa virus kerana ada yang tidak menunjukkan gejala penyakit. Setiap jenis hepatitis mempunyai ciri lebih kurang sama tetapi berbeza cara jangkitan, kesan kepada badan dan rawatannya.

Untuk lebih jelas, penyakit ini akan dibincangkan satu persatu mengikut jenisnya.

HEPATITIS A

Ia adalah penyakit berjangkit paling lazim di dunia. Dianggarkan 1.4 juta kes Hepatitis A dilaporkan di seluruh dunia setiap tahun. Gejala Hepatitis A menyamai influenza. Pesakit akan mengalami demam, sakit kepala dan kelesuan, sakit perut, muntah dan demam kuning pada peringkat akhir.

Kebanyakan orang tidak sedar mereka dijangkiti virus kerana banyak kes tidak menunjukkan gejala (asimptomatik), terutama di kalangan orang dewasa. Ketiadaan gejala juga menyebabkan jangkitan virus pada kanak-kanak tidak disedari.

Virus Hepatitis A merebak melalui makanan dan minuman tercemar najis manusia yang dijangkiti. Ia termasuk tidak mencuci tangan dengan bersih selepas menukar lampin bayi yang dijangkiti serta memakan makanan tercemar, terutama di negara membangun.

Siapa berisiko tinggi mendapat jangkitan virus ini? Sebenarnya semua orang terdedah kepada risiko jangkitan, apatah lagi mereka yang tinggal bersama pesakit Hepatitis A. Bagaimanapun, antara kumpulan paling berisiko ialah:


Ahli keluarga atau individu yang tinggal bersama pesakit


Kanak-kanak yang dihantar ke pusat jagaan harian


Pekerja pusat jagaan harian (kanak-kanak dan orang tua)


Orang yang mengunjungi kawasan tercemar

Tanda penyakit seperti senarai di bawah akan muncul dua hingga empat minggu selepas dijangkiti. Ada juga pesakit yang hanya mendapat gejala selepas 50 hari dijangkiti, tetapi ramai juga tidak menghadapi masalah.


Demam


Selesema


Sakit kepala


Sangat lesu 


Sakit perut


Hilang selera makan


Cirit-birit


Perut kembung


Warna najis cerah dan air kencing keruh (kuning gelap)


Virus Hepatitis Pemusnah Hati .Demam kuning (mata dan kulit menjadi kuning) � pada peringkat akhir

Dr Ismail berkata, masalah kesihatan akibat jangkitan virus Hepatitis A biasanya lambat sembuh kerana badan mengambil masa untuk menghasilkan antibodi. Ia mungkin mengambil masa antara tiga minggu hingga enam bulan, bergantung kepada keadaan setiap pesakit.

�Kes Hepatitis A di negara kita semakin menurun dengan peningkatan tahap kebersihan. Jangkitan akan lebih teruk jika berlaku pada orang yang berumur melebihi 40 tahun, tetapi secara umumnya 50 peratus penduduk mempunyai imuniti terhadap virus Hepatitis A apabila meningkat umur 39 tahun.

�Antara cara mengelak ialah melalui vaksin. Sehingga kini tiada rawatan khusus untuk jangkitan Hepatitis A dan kebanyakan rawatan hanya untuk menghilangkan gejala penyakit. Namun apabila sembuh, bermakna seseorang itu akan imun (mempunyai daya ketahanan) terhadap penyakit sepanjang hayat,� katanya pada pelancaran Seminar Kesihatan Pendekatan Holistik Untuk Kehidupan Sihat anjuran Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Kolej Universiti Islam Malaysia (KUIM).

Orang yang dijangkiti perlu banyak berehat, elak minuman keras dan cuci tangan hingga bersih selepas menggunakan tandas. Pesakit juga tidak dibenar menyedia atau menghidangkan makanan untuk orang lain dan mengambil ubat seperti diarahkan.

Untuk mengelak jangkitan, Dr Ismail menyarankan supaya mengelak makanan mentah seperti ulam dan salad, terutama di tempat yang ada kes, minum air tidak dirawat atau dijerang hingga menggelegak, minum minuman berais, susu tidak dipasteur serta makanan laut yang tidak dimasak sepenuhnya.

HEPATITIS B

Ia disebabkan jangkitan virus Hepatitis B dan lebih berbahaya daripada Hepatitis A kerana ia boleh menyebabkan hati radang dan bengkak. Jika tidak dirawat awal, sel hati akan menjadi keras (sirosis) dan akibatnya hati tidak boleh berfungsi. Lama kelamaan, ia boleh bertukar menjadi barah.

Dianggarkan dua bilion penduduk dunia atau seorang daripada tiga orang dijangkiti virus Hepatitis B dengan catatan 10 hingga 20 juta kes baru setiap tahun. Daripada jumlah ini, 350 juta adalah kes jangkitan kronik dan 75 peratus pembawa virus adalah penduduk Asia Pasifik, termasuk Malaysia. Lebih menyedihkan, kajian mendapati 80 peratus kes hepatitis kronik, sirosis dan kanser hati berlaku pada penduduk Asia.

Virus Hepatitis B mudah berjangkit dan dikatakan 100 kali lebih mudah berbanding virus HIV (penyebab Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit � Aids) dan mengakibatkan kira-kira dua juta kematian setiap tahun.

Dr Ismail berkata, jangkitan boleh berlaku pada semua peringkat umur, termasuk bayi. Virus merebak melalui beberapa cara, iaitu:


Kandungan (daripada ibu dijangkiti kepada anak dalam kandungan)


Pendermaan darah


Hubungan seks


Berkongsi berus gigi dan pisau cukur


Berkongsi jarum suntikan (terutama di kalangan penagih dadah)


Tercucuk jarum mengandungi darah tercemar (terutama di kalangan pengamal perubatan)

Gejala penyakit:


Cepat penat


Sakit sendi dan otot


Perut kembung dan besar (refraktori asites)


Hilang selera makan


Mual dan muntah 


Demam


Cirit-birit


Demam kuning (peringkat serius)

Seperti Hepatitis A, ada juga orang yang dijangkiti tidak mengalami gejala dan mereka dipanggil pembawa virus. Jika anda mengalami tanda di atas, segera jalani pemeriksaan kesihatan.

Malah, individu yang dilahirkan sebelum 1989 juga disaran menjalani pemeriksaan darah dan mendapatkan suntikan vaksin kerana pemberian vaksin hanya diwajibkan ke atas semua bayi bermula pada tahun itu.

�Peluang untuk penyakit menjadi kronik bergantung kepada berapa lama seseorang itu dijangkiti. Jika dijangkiti pada usia muda dan tidak mendapat rawatan, risikonya lebih tinggi.

�Jika anda mengalami tanda serangan, terutama perut kembung dan besar, segera jalani pemeriksaan untuk diberikan rawatan sewajarnya. Rawatan akan menghentikan aktiviti virus dan mengurangkan risiko penyakit hati,� katanya.

Hepatitis B boleh menyebabkan kerosakan hati yang kekal. Justeru, rawatan perlu dimulakan seawal mungkin. Pun begitu, pesakit mesti mendapatkan pemeriksaan rapi dan kaunseling sebelum diberikan ubat.

Pesakit juga perlu memberitahu doktor jika mereka mengambil ubat tradisional bagi mengelakkan kesan sampingan tidak diingini.

Cara terbaik untuk menghindari jangkitan virus Hepatitis B ialah melalui suntikan vaksin (hanya sekali seumur hidup), mengamalkan gaya hidup sihat dan tidak bertukar pasangan. Namun, perkara penting yang perlu diingat ialah suntikan vaksin Hepatitis B tidak melindungi seseorang daripada jangkitan virus Hepatitis A.

Selain itu, pembawa virus Hepatitis B diingatkan supaya tidak menderma darah atau organ, berkongsi berus gigi dan pisau cukur dengan sesiapa.

Berdasarkan maklumat Persatuan Hepar Malaysia, kadar pembawa virus di negara ini hanyalah lima peratus, tetapi 80 peratus pesakit hanya mendapatkan rawatan apabila penyakit menjadi serius.

HEPATITIS C

Kira-kira tiga peratus penduduk dunia dijangkiti virus Hepatitis C dan lebih 170 juta kes dijangka menjadi kronik. Virus tersebar melalui darah dan cecair badan, namun risiko jangkitan bayi dalam kandungan rendah (hanya lima peratus) berbanding virus Hepatitis B.

Virus ini boleh merebak melalui:


Pendermaan darah


Berkongsi jarum suntikan (terutama di kalangan penagih dadah)


Tatu (yang menggunakan jarum tercemar)


Hubungan seks (walaupun jarang dilaporkan)

Dr Ismail berkata, individu yang pernah menerima darah sebelum tahun 1995 dinasihatkan menjalani ujian bagi memastikan mereka bebas daripada jangkitan virus ini. Saranan ini dibuat kerana saringan bagi virus Hepatitis C ke atas bekalan darah hanya bermula pada 1995.

Walaupun secara umumnya penyakit ini tiada simptom, individu yang kerap mengalami keletihan melampau tanpa sebab disaran segera menjalani pemeriksaan.

Jika disahkan positif, pesakit akan diberikan rawatan segera untuk menghentikan aktiviti virus dan hampir 80 peratus pesakit boleh pulih.

HEPATITIS D

Jangkitan Hepatitis D hanya boleh berlaku dengan kehadiran Hepatitis B. Ia menyebabkan kerosakan sel hati akibat serangan virus Hepatitis B berlaku lebih cepat. Adakalanya jangkitan Hepatitis D boleh berlaku serentak dengan Hepatitis B.

Ia berjangkit melalui darah, tetapi kes membabitkan bayi yang mendapat virus daripada ibunya ketika dilahirkan sangat kurang. Hepatitis D juga boleh menyebabkan kerosakan hati kronik dan kanser. Namun kes jangkitan Hepatitis D jarang berlaku kerana keberkesanan vaksin untuk Hepatitis B, terutama di kalangan kanak-kanak.

HEPATITIS E

Ia mempunyai ciri sama dengan Hepatitis A. Jangkitannya disebabkan makanan tercemar najis orang yang dijangkiti dan kerap berlaku di negara membangun, khususnya yang sistem sanitasinya kurang baik.

Sehingga kini tiada vaksin Hepatitis E, tetapi ia boleh dicegah dengan mengamalkan kebersihan secara menyeluruh.

Untitledjj

Berikut Adalah Info Mengenai Virus Hepatitis Pemusnah Hati. KLIK SINI Untuk Dapatkan Produk Kesihatan Terlaris BIO Velocity Ajaib Untuk Merawat/Mencegah Penyakit Hepatitis !

Penyakit Kayap

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Kayap | Posted on 13-03-2015

0

Untitledzzxxcccc

Penyakit Kayap .Kayap selalunya menyebabkan keradangan satu urat saraf (dermatome) pada satu bahagian badan sahaja iaitu bahagian dada (thoracic) dan muka (trigeminal). Pesakit akan rasa sakit, kebas dan panas..

Kayap atau herpes zoster adalah sejenis penyakit kulit dan saraf yang disebabkan jangkitan Virus Varicella Zoster (VZV).

Risiko-risiko utama penyakit ini adalah:

 1. Umur yang semakin meningkat iaitu 50 tahun ke atas.
 2. Kelemahan sistem imunisasi (pertahanan badan) yang berpunca daripada jangkitan kuman Human Immunodeficiency Virus (HIV) dan kesan ubat (seperti ubat steroid).

 

Lebih kurang 10 hingga 30 peratus individu akan menghidapi penyakit ini sepanjuang hayat. Kayap berpunca daripada pengaktifan virus varicella zoster. Virus ini mula menghuni badan pesakit apabila dia menghidapi penyakit cacar air (chickenpox).

Selepas cacar air sembuh, virus ini berhibernasi di dalam pusat saraf (ganglion). Apabila sistem imun menjadi lemah, virus ini menjadi aktif semula dan menyerang urat saraf serta manyebabkan keradangan saraf.

Antara tanda awal penyakit ini ialah:

Kayap selalunya menyebabkan keradangan satu urat saraf (dermatome) pada satu bahagian badan sahaja iaitu bahagian dada (thoracic) dan muka (trigeminal). Pesakit akan rasa sakit, kebas dan panas pada bahagian urat saraf yang terlibat, hingga mengakibatkan demam, keletihan dan sakit kepala.

Tanda-tanda ini dialami sebelum tanda-tanda kulit yang lazimnya dialami 80 peratus pesakit dan akan berterusan untuk tiga hingga lima hari.

Pada peringkat awal, akan ada tompok-tompok kemerahan yang menyakitkan pada bahagian saraf yang terlibat.

Selepas 1-2 hari, tompok merah akan menjadi gelembong air kecil kekuningan. Dua hari kemudian, air itu menjadi semakin keruh dan akhirnya kering.

Kulit kering (crusts) itu akan jatuh dengan sendiri dalam masa satu hingga dua minggu yang berikutnya.

Selalunya doktor dapat mengenali penyakit kayap sekiranya pesakit datang dengan tanda lazim penyakit ini termasuk gelembong air pada urat saraf pada satu bahagian badan.

Penyakit Kayap .Jika anda didapati menghidap penyakit ini, jangan ambil mudah dan perlu mendapatkan rawatan segera bagi mengelakkan komplikasi seperti berikut.

1. Jangkitan kuman

Jangkitan kuman dan bakteria serta pendarahan pada gelembong air di kulit antara yang akan dihadapi. Kadang-kadang gelembong itu mungkin merebak ke kawasan lain. Ini selalunya berlaku kepada pesakit yang lemah system imunisasi. Pesakit ini mungkin mengalami tanda-tanda kulit untuk jangka masa berpanjangan.

2. Menjadi buta

Jika kayap melibatkan bahagian muka, mungkin memberi kesan kepada mata termasuk menjadi buta dan kepada saraf facial menyebabkan paralisis otot-otot muka (facial palsy). Kadang-kadang, kayap akan menyebabkan keradangan organ dalaman termasuk otak (meningoencephalitis), jantung (carditis), paru-paru (pneumomitis) dan usus (enterocolitis).

3. Sakit yang berpanjangan

Komplikasi kronik yang lain adalah post herpetic neuralgia (kesakitan pada bahagian urat saraf yang terlibat untuk jangka masa yang panjang). Komplikasi itu selalunya dialami pesakit yang lebih tua (65 tahun ke atas). Kesakitan berterusan ini akan menjejaskan kualiti hidup pesakit. Komplikasi lain termasuk mata (keradangan mata dan menjadi buta) dan urat saraf (keradangan urat saraf dan saraf tunjang).

Jika anda menghidap penyakit ini, rawatan segera perlu diambil bagi meredakan kesakitan, mempercepatkan proses penyembuhan dan mengelakkkan komplikasi penyakit.

Beberapa kaedah bagi meredakan kesakitan penyakit ini termasuk:

 1. Menyapu ubat seperti potassium permanganate untuk mengeringkan gelembong-gelembong air.
 2. Menggunakan ubat penahan sakit seperti non steroidal antiinflammatory drugs (NSAIDs) misalan diclofenac.
 3. Menggunakan ubat neuroactive seperti amitryptiline.

Penggunaan ubat antiviral dalam masa beberapa jam selepas gelembong air timbul pada kulit dapat membantu mengelakkan komplikasi, mengurangkan tempoh masa jangkitan dan menghadkan jangkitan dari merebak. Ubat antiviral termasuk acyclovir, valacyclovir dan famciclovir.

Ubat ini lazimnya diberikan untuk tempoh seminggu. Kadang-kadang, pesakit yang mengalami penyakit kayap teruk beserta dengan sistem imun yang lemah akan memerlukan rawatan di wad dengan ubat antiviral intravena.

Pesakit dengan penyakit kayap pada bahagian muka berdekatan dengan mata perlulah mendapat rawatan segera daripada pakar mata. Pakar mata akan memeriksa dan merawat mata pesakit tersebut untuk mengelakkan komplikasi terutamanya menjadi buta.

Untitledjj

Berikut Adalah Info Mengenai Penyakit Kayap. KLIK SINI Untuk Dapatkan Produk Kesihatan Terlaris BIO Velocity Untuk Merawat/Mencegah Penyakit Kayap !

Penyakit Batu Dalam Hempedu

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Batu Dalam Hempedu | Posted on 11-03-2015

0

Untitledzzxxccc

 

Penyakit Batu Dalam Hempedu .Penyakit batu karang hempedu adalah masalah yang sering dihadapi penduduk Malaysia. Ia dikaitkan dengan peningkatan pengambilan makanan berlemak. Perkhidmatan radiologi yang semakin maju membolehkan lebih ramai pesakit didiagnosa dengan penyakit ini. Penyakit ini agak unik kerana ia melibatkan 3 organ badan iaitu hati, pundi hempedu dan pankreas. Tanda dan gejala klinikal penyakit ini adalah  berbeza-beza bergantung samada aliran hempedu terhalang. Pembedahan laparoskopi dapat memulihkan pesakit dengan lebih cepat dan membolehkan pesakit malakukan aktiviti seharian.

Apa itu pundi hempedu dan fungsinya?

Pundi hempedu adalah organ yang terletak di bawah hati. Ia berfungsi sebagai tempat untuk menyimpan hempedu yang dihasilkan oleh hati. Hempedu penting untuk penyerapan dan pencernaan lemak. Apabila makanan yang sedang dicerna melalui bahagian atas usus kecil (duodenum), hormon yang dipanggil Cholecystokinin dilepaskan bagi merangsang pembebasan hempedu.

Hempedu mengandungi air, kolesterol, lemak, garam hempedu, protein dan bilirubin. Bilirubin merupakan satu produk akhir sel darah merah. Kolesterol, garam hempedu dan bilirubin adalah tiga komponen utama yang menentukan pembentukan batu karang hempedu.

Apakah batu karang hempedu?

Batu karang hempedu adalah formasi seperti batu yang terbentuk di dalam pundi hempedu dan ditemui dalam pelbagai bentuk, warna dan ketekalan. Ia terbentuk apabila salah satu daripada tiga komponen utama dalam hempedu (kolesterol, garam hempedu dan bilirubin) wujud secara berlebihan menyebabkan ketidakseimbangan cecair. Lama-kelamaan batu karang hempedu ini menjadi bertambah besar atau semakin banyak. Batu karang hempedu boleh terperangkap sepanjang duktus sistk atau duktus hempedu sesama apabila ia keluar dari pundi hempedu. Batu karang hempedu juga boleh terbentuk di hati, duktus hepatik atau duktus hempedu. Batu karang hempedu dikelaskan berdasarkan komponen kimia dalam batu kolesterol, batu pigmen dan batu bercampur. Majoriti batu karang hempedu adalah batu bercampur.

Penyakit Batu Dalam Hempedu .Terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi pembentukan batu karang hempedu iaitu:

 1. Jantina. Wanita berisiko dua kali ganda daripada lelaki. Ini adalah disebabkan oleh jumlah hormon estrogen yang berlebihan dalam kalangan wanita. Keadaan tertentu seperti kehamilan, terapi penggantian hormon dan pil perancang keluarga mendedahkan mereka kepada estrogen yang berlebihan. Estrogen yang berlebihan meningkatkan tahap kolesterol dalam hempedu, seterusnya mengganggu keseimbangan cecair hempedu. Estrogen yang berlebihan juga mengurangkan pengecutan pundi hempedu menyebabkan stasis hempedu dan pembentukan batu karang hempedu.
 2. Berat badan. Obesiti merupakan satu lagi faktor risiko kerana paras kolesterol yang tinggi dalam darah.
 3. Diet.  Pemakanan yang tinggi lemak dan kolesterol merupakan satu lagi faktor risiko.
 4. Umur. Individu berumur 60 tahun dan ke atas mempunyai insiden batu karang hempedu yang lebih tinggi.
 5. Diabetes. Penghidap Diabetes mempunyai jumlah asid lemak yang lebih tinggi iaitu trigliserida dan kolesterol darah.
 6. Ubat kolesterol. Ubat yang mengurangkan tahap kolesterol dalam darah juga meningkatkan jumlah kolesterol yang dirembeskan ke dalam hempedu.

Anemia hemolitik. Sel darah merah dimusnahkan kerana masalah tertentu. Heme, komponen sel darah merah yang dimetabolismekan ke bilirubin.

Tanda dan gejala

Kebanyakan batu karang hempedu tidak menyebabkan tidak menunjukkan tanda atau gejala. Ia dikesan semasa pemeriksaan rutin dijalankan. Sebahagian kecil batu karang hempedu boleh menyebabkan gejala seperti rasa sakit yang berpanjangan selama beberapa minit di bahagian kanan atas abdomen. Rasa sakit ini disebut ‘gallstone colic’. Gejala ini biasanya disertai dengan loya dan muntah.

Ia berkurang dengan sendirinya tetapi boleh berlaku semula sekali-sekala. Keradangan pundi hempedu atau jangkitan hempedu statik dipanggil cholecystitis akut dan ia boleh menyebabkan demam.

Batu karang hempedu yang menghalang aliran hempedu dari hati ke duodenum boleh menyebabkan hati dipenuhi dengan hempedu yang berlebihan. Hempedu yang berlebihan akan melimpah ke peredaran sistemik lalu menyebabkan jaundis atau mata, kulit dan membran mukus menjadi kekuningan.Bagi kes yang teruk pemendapan bilirubin yang berlebihan dalam kulit menyebabkan gatal. Gejala lain termasuklah sakit perut, loya dan muntah. Jangkitan hempedu statik mempunyai gejala lain seperti demam dan disebut sebagai Ascending Cholangitis. Jika tidak dirawat, boleh membawa maut.

Batu karang hempedu di bahagian hujung duktus hempedu sesame akan menghalang aliran enzim pankreas dari pankreas kerana duktus hempedu sesame dan duktus pankreas berkongsi laluan ke dalam duodenum yang dipanggil ‘Ampulla of Vater’. Aliran enzim pankreas yang tersekat boleh menyebabkan radang pankreas, atau Pankreatitis Akut. Ia menyebabkan sakit teruk di tengah bahagian atas abdomen hingga ke belakang.

Untitledjj

Berikut Adalah Info Mengenai Penyakit Batu Dalam Hempedu. KLIK SINI Untuk Dapatkan Produk Kesihatan Terlaris BIO Velocity Ajaib Untuk Merawat/Mencegah Penyakit Batu Dalam Hempedu !

Tanda-Tanda Penyakit Tumor

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Penyakit Tumor | Posted on 09-03-2015

0

Untitledzzxxcc

 

 

Tanda-Tanda Penyakit Tumor .Tumor merupakan suatu jaringan yang mengalami pertumbuhan yang abnormal (solid/padat). Hal ini terjadi akibat dari massa pertumbuhan atau regenerasi sel yang tidak semimbang, serta biasanya hal ini tidaklah diperlukan oleh tubuh.Tumor sendiri berbeda dengan kista dan abses (bisul). Tumor sendiri dapat dibedakan menjadi 2, yakni tumor jinak serta tumor ganas yang biasanya memicu kanker. Di Indonesia sendiri tumor lebih sering diartikan atau diasumsikan dengan tumor jinak.

 

Tumor jinak sendiri tidak sepenuhnya tidak berbahaya, jika dibiarkan penyakit ini akan berkembang serta akan menimbulkan kerusakan yang lebih parah pada jaringan, syaraf ataupun keduanya. Hal ini erat kaitannya dengan lokasi serta seberapa besar ukuran dari tumor tersebut.

TANDA GEJALA KETIKA TUMOR MENYERANG

 

Beberapa jenis tumor biasanya menimbulkan suatu reaksi tanda gejala yang sebenarnya gampang di ketahui, namun karena hal lain si penderita suka tidak memperhatikan tanda – tanda tersebut. Selain gampangnya merasa kedinginan, penderita tumor juga akan mudah mengalami yang namanya gampang lelah, demam, hilangnya nafsu makan, mudah berkeringat, turunnya berat badan, tidak enak badan, dll.

 

Tanda-Tanda Penyakit Tumor .Untuk memastikan kondisi anda agar tidak semakin memburuk, ada baiknya anda memastikannya.

Terlebih untuk anda yang tidak mengalami tanda atau gejala – gejala yang saya sebutkan di atas, tumor yang anda miliki akan tumbuh tanpa sepengetahuan anda sendiri.

 

Kesehatan anda akan terus memburuk tanpa tahu apa yang menjadi penyebabnya. Biasanya tumor ini akan menampakan gejala ketika sudah memasuki stadium tiga bahkan lanjut.

PENYEBAB UTAMA PEMICU TUMOR

 

Penyebab dari penyakit tumor sendiri adalah karena adanya pertumbuhan sel tubuh yang tidak normal. Tidak seimbangnya sel tubuh yang mati serta sel yang baru dapat menyebabkan munculnya tumor di dalam tubuh. Masalah yang terjadi biasanya juga akan meimbulkan masalah pada sistem kekebalan tubuh. 

 

Tumor sendiri biasanya juga diakibatkan oleh berjangkitnya virus cervical cancer serta hepatocellular carcinoma. Selain dari hal yang sudah saya sebutkan di atas tadi, kebiasaan atau pola hidup yang salah dapat menyebabkan penyakit tumor. Berikut ini informasinya :

 • Kebiasaan merokok
 • Akibat pengaruh lingkungan, contohnya zat kimia yang masuk ke dalam tubuh sehingga menjadi racun di dalam tubuh.
 • Pola hidup yang tidak sehat
 • Seringnya mengkonsumsi alkohol
 • Memiliki obesitas
 • Mengalami radiasi
 • Faktor genetik
 • Radiasi dari pancaran sinar matahari yang masuk terlalu dalam hingga kedalam tubuh.

Untitledjj

Berikut Adalah Info Mengenai Tanda-Tanda Penyakit Tumor. KLIK SINI Untuk Dapat Produk Kesihatan Terlaris BIO Velocity Ajaib Untuk Merawat Penyakit Tumor !

Derita Pesakit Radang Hati

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Radang Hati | Posted on 07-03-2015

0

Untitledzzxxc

Derita Pesakit Radang Hati .LULUH rasa hati Mohamad Shahriza, 21, apabila dia dimaklumkan oleh jururawat bahawa dia disahkan menghidap penyakit hepatitis C pada pertengahan tahun lalu.

Berita yang menyedihkan itu sekali gus merentap perasaan Shahriza yang begitu bersemangat untuk belajar bersungguh-sungguh bagi menamatkan pengajiannya di sebuah institusi pengajian tinggi swasta di Kelantan.

Dia yang kini sedang memasuki semester dua pengajian kejururawatan itu mula merasa rendah diri, tidak bersemangat dan hilang kepercayaan diri untuk meneruskan hidup.

“Berita mengenai penyakit hepatitis C yang saya alami ini diketahui pada bulan Jun tahun lalu selepas saya menderma darah di sebuah hospital di Kelantan.

“Seorang jururawat telah menghubungi dan memaklumkan mengenai penemuan virus hepatitis C dalam darah saya.

“Ketika itu saya baru masuk semester dua. Sejurus mengetahui mengenai penyakit saya itu, hidup saya mula berubah,” katanya mengimbau kejadian tersebut.

Ekoran keadaan tersebut, pihak hospital telah merujuk kes Mohamad Shahriza kepada doktor pakar untuk rawatan.

Katanya, doktor pakar yang melakukan pemeriksaan kesihatan ke atas dirinya mendapati penyakit tersebut perlu diberi rawatan segera dan boleh dirawat sehingga sembuh kerana masih di peringkat awal.

Kecuaian

“Keadaan fungsi hati dan virus hepatitis C yang menjangkiti saya dipantau oleh pakar berkenaan untuk masa ini,” ujar anak sulung daripada empat orang adik-beradik itu.

Mengimbas jangkitan itu berlaku, Mohamad Shahriza mendakwa dia mungkin mendapat jangkitan virus berbahaya tersebut ketika melakukan latihan amali kejururawatan ketika di semester satu awal tahun lalu.

“Mungkin disebabkan kecuaian saya ketika mengendalikan pesakit semasa di semester satu saya dijangkiti virus berkenaan tanpa disedari.

“Namun, saya bersyukur dapat mengetahui mengenai jangkitan virus hepatitis C ini lebih awal (peringkat tiga) dan saya difahamkan 90 peratus penyakit ini boleh sembuh apabila dirawat dengan ubat khas,” katanya.

Seorang lagi pesakit yang mengalami simptom kekuningan hepatitis ialah seorang pesara kerajaan, Nona Tahrin, 56.

Pada awalnya, Nona disahkan menghidapi penyakit batu karang hempedu pada awal tahun 2010.

Sejurus mengetahui mengenai penyakit tersebut dia mula berusaha mendapatkan pelbagai rawatan baik kaedah moden mahupun alternatif.

Derita Pesakit Radang Hati .“Selepas mengetahui mengenai penyakit batu karang hempedu yang di alami, saya mula resah dan tidak tidur lena.

“Penyakit tersebut sentiasa bermain-main di fikiran dan mengganggu perjalanan hidup saya yang kini usia warga emas. Selepas berfikir panjang, saya cuba mengambil sejenis ubat herba untuk membantu memecahkan batu karang terbabit,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Pada mulanya keadaan kesihatan Nona berjalan seperti biasa, namun pada tahun 2011 badannya mula menunjukkan tanda-tanda kekuningan.

Apabila itu gejala itu berlaku, Nona mendapatkan pemeriksaan lanjut di sebuah klinik.

 

RISIKO golongan homoseksual dijangkiti hepatitis B adalah 10 kali ganda.

“Selepas pemeriksaan dan rawatan, doktor mendapati kekuningan yang saya alami ini mungkin berpunca daripada kesan sampingan ubat-ubatan herba yang diambil,” katanya.

Justeru, doktor menasihatinya supaya berhenti mengambil ubat herba tersebut buat seketika.

“Selepas saya berhenti mengambil ubat herba tersebut, tubuh saya kembali normal dan tidak kuning lagi.

“Imbasan tomografi yang dilakukan juga mendapati batu karang hempedu yang saya alami telah hancur,” kata pesara kerajaan itu.

Secara amnya, hepatitis bermaksud radang hati. Apa-apa sahaja yang boleh mengganggu fungsi hati secara asasnya boleh menyebabkan hepatitis.

“Virus hepatitis yang lazim menyerang hati secara khusus ialah jenis A, B, C, D dan E.

“Bagaimanapun, ada faktor-faktor lain yang boleh mengganggu fungsi hati,” kata Pensyarah kanan dan Pakar perubatan, Jabatan Perubatan, Pusat Pengajian Sains Perubatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Nazri Mustaffa ketika dihubungi.

Bahan toksik

Antara penyebab penyakit hepatitis adalah penggunaan ubat-ubatan yang tidak teratur dan sistem imun yang tidak terkawal.

 

KEKUNINGAN pada kuku antara simptom hepatitis.

Pendedahan kepada bahan kimia yang berlebihan seperti alkohol, kadar lemak hati yang tinggi (steato-hepatitis) dan batu hempedu antara puncanya. Menurut Dr. Nazri, cara jangkitan hepatitis itu bergantung kepada penyebabnya. Penggunaan ubat-ubatan atau bahan kimia secara berlebihan juga boleh merosakkan sel-sel hati akibat pendedahan kepada bahan toksik.

Batu hempedu menyebabkan tekanan yang tinggi pada hati akibat aliran hempedu tersumbat boleh merosakkan organ tersebut.

“Ada banyak faktor yang mempengaruhi risiko penyakit itu antaranya termasuk umur pesakit, kesan daripada penyakit lain, tahap pendedahan kepada punca hepatitis,’’ katanya.

Hepar atau juga dikenali sebagai hati berfungsi sebagai penapis bahan toksik, pengawalan berkaitan pembekuan darah dan penyingkiran sel-sel matang daripada sistem peredaran darah.

Untitledjj

Berikut Adalah Info Mengenai Derita Pesakit Radang Hati. KLIK SINI Untuk Dapatkan Produk Kesihatan Terlaris BIO Velocity Untuk Merawat/Mencegah Penyakit Radang Hati !

Apa Itu Penyakit 3 Serangkai ?

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Penyakit 3 Serangkai | Posted on 28-02-2015

0

Untitledzxxcvvvvvv

 

Apa Itu Penyakit 3 Serangkai ? Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua tentang penyakit tiga serangkai.Ok,apa itu penyakit 3 serangkai? Penyakit 3 serangkai ini biasa dipanggil penyakit yang berjangkit seperti contoh seseorang itu menghidapi darahn tinggi dan ada kemungkinan dia akan menghadapi penyakit jantung atau kencing manis.Penyakit 3 serangkai adalah seperti darah tinggi,kencing manis dan penyakit jantung.hari ini saya ingin kongsi dengan anda semua faktor atau simptom penyakit-penaykit ini dan cara-cara mencegahnya.

       Sebenarnya penyakit ini tidak semestinya dihidapi oleh seseorang itu tetapi kebanyakannya kalau dah mula ada salah satu penyakit ni,mesti doktor dah mula bagi ubat sebagai langkah pencegahan seperti contoh seorang mak cik ada penyakit darah tinggi dan kalau doktor check ada sedikit tanda-tanda nak jadi sakit jantung,dia akan terus bagi ubat jantung tapi biasanya dalam kuantiti yang sikit.Inilah yang di kata sebagaimencegah adalah lebih baik dari merawat.”

APA ITU PENYAKIT JANTUNG ?

 

       Penyakit jantung adalah satu keadaan di mana jantung tidak dapat melaksanakan tugasnya dengan baik.Ini disebabkan oleh  otot  jantung yang lemah dan atau adanya celah antara serambi kanan dan serambi kiri, oleh karena tidak sempurnanya pembentukan lapisan yang memisahkan antara kedua serambi saat penderita masih di dalam kandungan. Hal ini menyebabkan darah bersih dan darah kotor tercampur.

Pengertian penyakit jantung dan serangan jantung adalah berbeza. Kalau Serangan jantung adalah sebuah keadaan  yang menyebabkan jantung sama sekali tidak berfungsi.Keadaan  ini biasanya terjadi mendadak, dan sering disebut gagal jantung. 

 

       Penyebab gagal jantung bervariasi, namun penyebab utamanya biasanya adalah kerana suplier darah ke otot-otot jantung, oleh kerana pembuluh-pembuluh darah yang biasanya mengalirkan darah ke otot-otot jantung tersebut tersumbat atau mengeras,atau disebabkan oleh kerana lemak dan kolesterol, ataupun oleh kerana zat-zat kimia seperti penggunaan obat yang berlebihan yang mengandung Phenol Propano Alanin (ppa) yang banyak ditemui dalam obat-obat seperti Decolgen, dan nikotin. (sumber:wikipedia).

 

GEJALA PENYAKIT JANTUNG 

 
1. Nyeri. Jika otot tidak mendapatkan cukup darah (suatu keadaan yang disebut iskemi), maka oksigen yang tidak memadai dan hasil metabolisme yang berlebihan menyebabkan kram atau kejang. Angina merupakan perasaan sesak di dada atau perasaan dada diremas-remas, yang timbul jika otot jantung tidak mendapatkan darah yang cukup. Jenis dan beratnya nyeri atau ketidaknyamanan ini bervariasi pada setiap orang. Beberapa orang yang mengalami kekurangan aliran darah bisa tidak merasakan nyeri sama sekali (suatu keadaan yang disebut silent ischemia).
2. Sesak napas merupakan gejala yang biasa ditemukan pada gagal jantung. Sesak merupakan akibat dari masuknya cairan ke dalam rongga udara di paru-paru (kongesti pulmoner atau edema pulmoner).
3. Kelelahan atau penat. Jika jantung tidak efektif memompa, maka aliran darah ke otot selama melakukan aktivitas akan berkurang, menyebabkan penderita merasa lemah dan lelah. Gejala ini seringkali bersifat ringan. Untuk mengatasinya, penderita biasanya mengurangi aktivitasnya secara bertahap atau mengira gejala ini sebagai bahagian dari penuaan. Apa Itu Penyakit 3 Serangkai ?
4. Palpitasi (jantung berdebar-debar)


5. Pengsan dan pening Penurunan aliran darah karena denyut atau irama jantung yang abnormal atau karena kemampuan memompa yang buruk, bisa menyebabkan pusing dan pingsan.

 

Sumber lain (vivanews.com) mengatakan gejala khas sakit jantung sebagai berikut:

 

1. Tiba-tiba sakit di bahgian dada dibelakang tulang dada atau seperti sesak dada

.
2. Nyeri dada bisa berulang beberapa minit (20 minit atau lebih).
3. Rasa nyeri bisa berupa tekanan di bagian dada, dan leher seolah tercekik hingga menyebabkan keluar keringat dingin
4. Tiba-tiba pengsan, namun sedar  kembali. Ini terjadi karena ada gangguan irama jantung

 

TIPS MENCEGAH PENAYKIT JANTUNG :

 
1. Pola makan yang sihat

Hindari makanan yang mengandung lemak dan kolesterol tinggi. Hindari pula makanan dengan kandungan gula tinggi seperti softdrink.
2. berhenti merokok
Di dalam bungkus rokok sudah dijelaskan bahwa “Merokok dapat menyebabkan kanser, serangan jantung, impotensi, dan gangguan kehamilan dan janin”.
3. Hindari stress
Saat seseorang stress, tubuh akan mengeluarkan hormon cortisol yang bisa menyebabkan pembuluh darah menjadi kaku.
4. Kurangkan berat badan berlebih (obesiti)

Penghidap obesiti memiliki risiko utama pembesaran atrium jantung kiri. Pembesaran jantung ini  akan meningkatkan detak jantung tidak normal, stroke, dan kematian.
5. Olahraga secara teratur

Olahraga seperti jalan kaki atau jogging dapat menguatkan kerja jantung dan melancarkan peredaran darah ke seluruh tubuh

.
6. Mengamalkan memakan makanan yang antioksidan

Antioksidan Penting untuk Cegah Sakit Jantung. Ini biasanya diperoleh dari berbagai macam sayuran, buah-buahan, dan minum teh.
7. Keturunan
Jika anda memiliki kerabat dekat yang pernah mengalami serangan jantung, sebaiknya mulai sekarang lebih berhati-hati dalam menjaga pola makan dan gaya hidup. Penyakit jantung bukan penyakit keturunan, tetapi bila ada keluarga yang menderita atau pernah menderita penyakit jantung, maka anda memiliki faktor risiko untuk mendapatkan penyakit jantung. Jadi, perluberwaspada!

Untitledjj Berikut Adalah Info Mengenai Apa Itu Penyakit 3 Serangkai ? KLIK SINI Untuk Dapatkan Produk Kesihatan Terlaris BIO Velocity Ajaib Untuk Merawat/Mencegah Penyakit 3 Serangkai !

Cara Menangani Masalah Migrain

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Migrain | Posted on 27-02-2015

0

Untitledzxxcvvvvv

 

Cara Menangani Masalah Migrain .Bagaimana Sakit Migrain Terjadi?

Sakit Migrain berlaku apabila darah tidak sampai ke otak akibat tersekat dan menyebabkan sakit kepala yang teramat sangat. Selain pening akibat sakit kepala, migrain juga memberi rasa tidak selesa kepada perut dan loya sehingga menyebabkan pesakit muntah.

 

Punca Sakit Migrain Berlaku

 • Kesan daripada alahan seseorang
 • Silau akibat lampu yang terang
 • Bunyi yang terlalu kuat
 • Bau wangi yang terlampau kuat
 • Tekanan fizikal atau emosi
 • Waktu tidur yang tidak teratur
 • Merokok atau terdedah kepada asap rokok
 • Stress
 • Menahan lapar
 • Makanan seperti coklat, keju, kopi, limau, tomato dan jeruk atau makanan yang diperap.

Cara Menangani Masalah Migrain .Cara Mengelakkan Sakit Migrain

 • Memakan makanan yang mengandungi thyramine seperti keju 
 • Makanan yang mengandungi monosodium glutamate (MSG)
 • Elak bau yang busuk, bunyi bising dan asap rokok
 • Minuman yang mengandungi kafein berlebihan
 • Stress dan tekanan
 • Jadual tidur yang tak tetap
 • Menundakan waktu makan dan biar perut kosong terlalu lama

Kebiasaanya pesakit migrain akan diberi ubat tahan sakit, ubat tahan muntah dan sebagainya bagi mengawal kesakitan mereka. Bagi pesakit migrain yang teruk, mereka diberi dos dadah yang agak tinggi agar dapat melalikan sistem badan mereka daripada kesakitan yang ditanggung.

Pengambilan ubat-ubatan boleh mendatangkan risiko terhadap kesan jangka panjang kepada kesihatan. Oleh yang demikian, memilih alternatif dengan pengambilan supplement natural adalah langkah terbaik bagi mengatasi masalah  sakit migrain.

Apa kata ubah gaya hidup kita. Amalkan gaya hidup sihat. Hindarkan diri kita daripada unsur-unsur yang boleh mendatangkan sakit migrain. Salah satunya kita amalkan pemakanan sihat. Kita boleh ganti ubat-ubat dengan supplement semulajadi. Kita cegah migrain sebelum ia melanda kita. Supplement Shaklee adalah supplement terbaik untuk atasi masalah sakit migrain ini.

Untitledjj

Berikut Adalah Info Mengenai Cara Menangani Masalah Migrain. KLIK SINI Untuk Dapatkan Produk Kesihatan Terlaris BIO Velocity Ajaib Untuk Merawat/Mencegah Pelbagai Penyakit ! InsyaAllah

Derita Pesakit Migrain

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Migrain | Posted on 26-02-2015

0

Untitledzxxcvvvv

 

Derita Pesakit Migrain .Bekam darah adalah rawatan yang paling efektif, selamat dan paling berkesan untuk pesakit migrain yang kronik dan sakit-sakit kepala biasa. Lihat saja darah kotor yang terkumpul yang di keluarkan,itulah punca utama kepala anda selalu berasa sakit dan pening kerana terkumpulnya darah kotor tersebut. Jika tidak di buang berkemungkinan besar akan menjadi punca Stroke di mana darah telah membeku di dalam saraf otak kita. Dan bekam sunnah ini adalah di galakkan dibuat sekurang-kurangnya setahun sekali.

Dari Salma,seorang pelayan Rasulullah SAW bercerita: “Tidak seorang pun mengadukan rasa sakit di kepalanya kepada Rasulullah SAW melainkan baginda berkata “Berbekamlah”. Dalam hadis lain diceritakan: “Jibril memberitakan kepadaku bahawa hijamah adalah cara pengubatan yang paling bermanfaat buat manusia” “Sesungguhnya pada bekam itu mengandungi penyembuhan”. Derita Pesakit Migrain

* Bekam pada bahagian kepala rambut akan di cukur,kebiasaannya rambut akan tumbuh kembali 2 hari kemudian. Kepada pesakit migrain yang ingin berbekam dengan saya tak perlu pergi cukur rambut di kedai kerana saya sendiri akan cukur di tempat yang nak di bekam. Semua gambar di atas adalah pesakit migrain yang datang berbekam dengan saya dan Alhamdulillah selepas berbekam mereka mengatakan kepala terasa ringan dan dah tak sakit lagi. Dan jangan risau kerana saya tidak menggunakan pisau atau torehan dengan pisau gillete tetapi saya hanya menggunakan jarum khas untuk bekam dan bukan jarum cek kencing manis. (tak sesuai untuk bekam kepala)

*Saya dulu adalah pesakit migrain yang kronik, pengalaman yang dulu saya jadikan ikhtiar untuk membantu anda yang menghidap migrain khususnya. Tanpa pengalaman kita takkan tau derita pesakit melainkan kita sendiri juga kena merasa.*

Untitledjj

Berikut Adalah Info Mengenai Derita Pesakit Migrain. KLIK SINI Untuk Dapatkan Produk Kesihatan Terlaris BIO Velocity Ajaib Untuk Merawat/Mencegah Penyakit Migrain !

Punca Penyakit Resdung

Posted by BioVelocityLaris | Posted in Penyakit Resdung | Posted on 25-02-2015

0

Untitledzxxcvvv

 

Punca Penyakit Resdung  .RESDUNG ialah sejenis penyakit hidung yang terjadi akibat radang pada membran sinus. Sinus ialah rongga dalam tulang muka yang mengandungi udara dan permukaannya diseliputi mukosa (kulit yang mengeluarkan mukus atau hingus). 

Mukosa mengeluarkan hingus dalam keadaan biasa (fisiologikal) dan hingus ini mengalir keluar dari sinus melalui lubang kecil dinamakan ‘ostium’ ke dalam rongga hidung. Apabila ‘ostium’ tersumbat, hingus terkumpul dalam sinus dan keadaan ini mengundang kehadiran kuman yang akhirnya boleh membawa kepada terjadinya resdung.


Resdung boleh disebabkan virus, bakteria atau kulat (fungus). Semakin banyak kes resdung kulat dijumpai akhir-akhir ini, baik pada pesakit biasa atau mereka yang ada kompromi imuniti (ralat sistem pertahanan badan).


Penemuan Klinik Mayo pada 1999 mendapati, ada kulat pada 96 peratus pemeriksaan sampel hingus dari sinus pesakit sinusitis kronik. Ini bermakna ramai daripada pesakit sinusitis kronik mempunyai resdung kulat atau penyakit itu menjadi pemula kepada resdung kulat. Satu kumpulan lagi pesakit yang kerap mengidap resdung kulat ialah mereka yang ada polip hidung.


Bagaimana ia terjadi?

Ketika bernafas, setiap orang menghidu masuk ke dalam hidung berjuta spora fungus setiap hari (dianggarkan 57 juta spora sehari). Bagaimanapun, spora ini tidak dapat membiak dalam hidung atau paru-paru yang segar dan sihat.

Mukosa hidung dilengkapi sistem pertahanan tertentu untuk melawan fungus atau bakteria. Apabila berlaku ralat dalam sistem imuniti setempat atau umum, spora fungus dapat membiak sehingga menyebabkan resdung kulat.


Besar kemungkinan spora fungus tersedut ke dalam rongga sinus ketika bersin atau menghembus hingus dengan kuat. Secara tepat bagaimana proses ini terjadi tidak difahami sepenuhnya.


Apa kesannya kepada hidung dan badan?

Spora dalam rongga sinus akan membiak dan mula memberi kesan buruk kepada sinus. Kewujudan fungus membawa kepada beberapa reaksi kimia dan pemprosesan Major Basic Protein (MBP) yang berperanan membunuh fungus, tapi dalam masa sama memudaratkan mukosa dan membenarkan prolifirasi atau pembiakan bakteria.

Ada beberapa jenis sinusitis kulat, tetapi ia boleh dibahagikan kepada dua entiti utama, iaitu:


1. Jenis yang menyerang struktur sekeliling (invasive). Ini lebih berbahaya. Satu entiti dipanggil fulminant fungal rhinosinusitis mampu merebak cepat hingga ke otak dan mengakibatkan kematian dalam masa singkat.


2. Jenis ini terjadi pada kes diabetes tidak terkawal dan pesakit kurang ketahanan badan. Penyakit jenis ini menyerang pembuluh darah. Punca Penyakit Resdung 


3. Jenis yang tidak menyerang struktur sekeliling (non-invasive). Contohnya ialah mycetoma (bebola kulat), allergic fungal sinusitis.


Siapa yang boleh terkena jangkitan?

Penyakit ini boleh berlaku kepada sesiapa saja dan tidak tertumpu kepada mereka yang ada ralat imuniti umum, pesakit diabetis atau pesakit kronik saja.

Ia lebih membabitkan orang dewasa dan sangat jarang berlaku kepada kanak-kanak. Kerapkali pesakit adalah mereka yang diketahui ada resdung dan sudah melakukan beberapa pembedahan hidung sebelumnya, tetapi penyakitnya tetap berulang. Sinus yang paling kerap terbabit ialah sinus maksila.


Simptom kulat resdung

Pesakit mengalami simtom seperti sinusitis bakteria seperti:

- Hidung berhingus, terutama ada benda hitam dalam hingus


- Hidung tersumbat


- Sakit kepala


- Keletihan dan badan rasa kurang sihat


- Batuk kronik


- Selalunya pesakit juga ada sinusitis yang tidak baik dengan rawatan antibiotik bahkan surgeri; ada sinusitis sebelah (unilateral), mengalami kerosakan pada tulang sinus (dapat dilihat melalui ujian imbasan Computer Tomography (CT) sinus) dan pesakit pernah mengeluarkan hingus terlalu pekat atau mempunyai tompokan hitam atau menyerupai keju.


Pemeriksaan

Pesakit memerlukan pemeriksaan endoskopi hidung. Pemeriksaan mungkin menampakkan ketulan hitam, hingus sangat pekat dan polip. Kajian lain yang diperlukan untuk mengenalpasti penyakit ialah kultur kulat atau pemeriksaan histology cecair dari sinus.

Imbasan CT pula akan menunjukkan penemuan spesifik seperti kelompok putih (tumpat) atau pembabitan tulang sinus. Ujian ‘magnetic resonance imaging’ (MRI) pula dapat memberikan gambaran radiolojikal yang spesifik mengenai kewujudan penyakit.


Bagaimana ia dirawat?

Rawatan diberikan bergantung kepada kategori dan tahap penyakit. Misalnya bagi jenis ‘invasive’, rawatan segera diperlukan, termasuk pembedahan untuk membuang tisu terbabit, penggunaan ubat antikulat secara sistemik dan membetulkan sistem badan seperti tahap gula.

Dalam memberi rawatan, keadaan keseluruhan pesakit perlu dipertimbangkan. Bagi sinus yang ada bebola, fungus rawatannya ialah pembedahan sinus (termasuk secara endoskopik) tetapi ubat antifungus sistemik tidak diperlukan. Perlu ingat, ubat antifungal sistemik ada banyak kesan sampingan.


Bagaimana kesudahannya?

Oleh kerana penyakit resdung kulat ada pelbagai jenis, maka tahap kesudahan dan perkembangan penyakit ini juga berbeza. Tanpa rawatan, penyakit ini akan menyebabkan simptom disebut di atas seperti sakit muka, hidung berhingus, sakit kepala, hidung tersumbat dan badan terasa kurang sihat.

Setelah dirawat, sama ada dengan ubat atau pembedahan, penyakit boleh menjadi baik atau berkurangan. Bagi jenis bebola kulat, pembedahan selalunya memberi banyak kebaikan. Bagi jenis ‘invasive’, kesudahannya selalunya mendukacitakan.


Apa perlu anda lakukan?

Ramai pesakit resdung kulat tidak menyedari mereka ada penyakit itu. Jika anda ada simptom yang disebutkan di atas, anda perlu mendapatkan pemeriksaan segera daripada Pakar Telinga, Hidung dan Tekak. Rawatlah penyakit sebelum ia menjadi lebih teruk.

Untitledjj

Berikut Adalah Info Mengenai Punca Penyakit Resdung . KLIK SINI Untuk Dapatkan Produk Kesihatan Terlaris BIO Velocity Ajaib Untuk Merawat/Mencegah Penyakit Resdung !